Si hay humo, hay fuego (ofwel: waar rook is, is vuur)
Dag lieve lezers,
Aangezien ik mijnblog graag een beetje interessantvoor jullie probeer te houden, heb ik hierbij´gelukkig´weer een Aventura met hoofdletter ´A´voor jullie...
Afgelopen weekendheb ik doorgebracht op Lake Titicaca, met een hoogte van ongeveer 3900 meter het hoogtsgelegen navigabele meer ter wereld. Heerlijk om weer eens ´bootje te varen´! Eerst een bezoek
aan de drijvende eilanden: niet alleen de eilanden, maar ook de huisjes en boten zijn van riet gemaakt. Bijzonder toeristisch en maar de vraag of deze mensen hier echt wonen, of hier alleen tijdens
werkuren vertoeven.. Daarna op naar Amani, waar we allemaal bij verschillende families verbleven (wat werkt volgens een roulatiesysteem, zodat de gehele gemeenschap profiteert). Helaas was mijn
gastfamilie (waar ik gelukkig met iemand anders samen was) niet heel erg van het meelaten kijken van toeristen in hun huis, dus voor ons was het meer een hostal, waarbij we behalve de moeder en 1
dochter de familie niet hebben gezien, ons eten opgediend kregen in onze eigen kamer (en bovendien min of meer gedwongen werden souvenirs van hen te kopen). Hilarisch was wel onze feestavond,
waarbij we allemaal (dus ook alle ´gringo´s´ van andere boten) gekleed werden in de plaatselijke traditionele (niet erg slank afkledende) kleding en ook de traditionele huppeldansjes hebben
geprobeerd. Na een bezoek aan nog een ander eiland op zondag, was het tijd om aan de terugreis te beginnen, lekkerin het zonnetje op het bovendek. Vanzelfsprekend werden er grappen gemaakt toen de
motor uitgezet werd, maar...het grappige was er heel snel af toen we al snel na het opnieuw starten van de motor een knal en gegil van beneden hoorden...en al snel doorhadden dat de boot in brand
stond! Uiteraard paniek alom, iemand die in het water viel, de vraag of we allemaal in het (prachtig blauwe maar met 9 graden ijskoude) water moesten springen of niet en meest belangrijk: of de
motor zou exploderen of niet..Vervolgens ramen die knappen cq stukgeslagen werden om mensen naar buiten te laten klimmen en makkelijk brandbaarmateriaal dat naar buiten wordt gegooid...En gelukkig
een aantal stoere mannelijke medepassagiers die het vuur probeerden te blussen. Het leek erop dat onze gids slechts een beginnerslesje crisismanagement heeft gehad, want het enige dat hij (in
paniek) kon uitbrengen was ´Geen paniek´. Gelukkig heb ik dat onderdeeluitgebreid kunnen oefenen tijdens de vele brandoefeningen op mijn werk (waarvoor dank, Bennie), dus ik heb een veilig plekje
op het voordek opgezocht...waarbij ook maar weer bevestigd is dat brandblussen niet genetisch bepaald is (brandweermandochter zijnde).Vervolgens zijn we gered door 2 andereboten (1 voor onze
drenkeling die vrij ver van de boot was weggedreven endie gelukkig niet onderkoeld is geraakt). De reddingactie schijnt gefilmd te zijn enop youtube gezet te worden,zodra ik de link heb ontvangen,
laat ik het weten. Reconstructie heeft opgeleverd dat er geen dop zat op debrandstoftank, en dat die tank door de enorme deining op de golven is omgevallen.Vervolgens heeft onze schipper (geschatte
leeftijd: 15 jaar) dit opgedweild en vervolgens de motor opnieuw gestart. Je hoeft niet veel technische kennis te bezitten om te weten dat daarbij een vonk ontstaat...Eind goed, al goed, maar zeker
erg spannend en reden genoegommijn geplande bezoek aan een eiland op hetzelfde meer aan deBoliviaanse zijdemaar te skippen. Oftewel, vandaag ben ik (met2 medepassagiers) aangekomen in La Paz in
Bolivia!
Ik zal jullie ook nog even bijpraten over mijn laatste weken in Peru.Na twee weken in de stad Cusco, ben ik de ´Heilige Vallei´ ingetrokken met Nederlandse medespaansstudente Merel, die...een nichtje blijkt te zijn van niemand minder dan mijn Grote (ex-) Baas Herman L. bij Essent/Enexis (inmiddels dan ook beter bekend als ´oom Herman´). Dus als ik via die weg nog iets voor jullie kan betekenencollega´s....4Incaruines in 4 dagen (voor de kenners: Chincero, Pisac, Moray, Ollaytamtambo), met als toetje Machupicchu, de Incastad die voor de Spanjaarden verborgen is verbleven (omdat destadten tijde van de inval al onbewoond was).
Voor mij geen (alternatieve) Incatrail, maar gewoon lekker met de trein en de bus. Indrukwekkend door ligging in de bergen, grootte van de site en staat van de bouwwerken (ok, en een beetje door de
lama´s).Terug in Cusco nog even een folklorisch dansoptreden bezocht, met prachtige klederdrachten en bijzondere huppeldansjes,natuurlijk nog even een salsalesje meegepikt en nog een paar avondjes
naar onze favoriete kroeg ´7 Angelitos´(met leuke livemuziek, hoewel 3x precies hetzelfde optreden wel gaat vervelen...).
Daarna samen met Merel naar Arequipa, waar we onder andere Harry Potter (in het spaans) en Juanita hebben bezocht. Juanita is een van de kinderen dieongeveer 500 jaar geleden op grote hoogte
geofferd zijn aan deberggoden (waarvan werd gedacht dat die boos waren wanneer er een vulkaanuitbarsting plaatsvond) en die door de enorme kou op die hoogte (-20 graden) perfect behouden
zijn...Verder hebben we ´Toro Muerto´bezochtin Corire, waar allereerst het oude mannetje van het hostal zich opwierp als hulpvaardige gids (en ons als middagactiviteit naar een soort Jurassic Park
heeft gestuurd, waar we de voetstappen van een dinosaurus hebben kunnen bewonderen). Vervolgens, terwijl wij heerlijk zaten te genieten van soep met onder andere kippetenen en kippekeel (en andere
vreemde onderdelen)en vervolgens de rest van de kip als hoofdgerecht (voor ons beiden), was er gewoon iemand overduidelijk foto´s aan het maken van deze twee blonde gringa´s (buitenlanders)...Terug
in Arequipa was het tijd voor de 469e verjaardag van deze stad, wat gevierd werd met (tegenvallend) vuurwerk, diverse optochten met veel muziekkorpsen en in klederdracht dansende mensen (maar ook
wagens waar vanaf diverse groente het publiek in wordt gegooid, inclusief volledige bloemkolen)en ook nog de plaatselijkzeer populaire band ´Grupo 5´.
Daarna zijn we doorgetrokken naar de Colca Canyon, niet de diepste canyon van de wereld, maar wel dieper dan de Grand Canyon. Ontzettend veel reisbureaus bieden korte (2 dagen) en dure trips hier
naar toe aan, dus..besloten wij op eigen houtje te gaan, wat prima te doen is en bovendien erg leuk. Voor de oplettende lezers die zich nog kunnen herinneren dat ik meerdaagse wandelingen had
afgezworen: het grote verschil met de vorige keer is dat ik nu wel geacclimaiseerdwas,dat de wandeling ´slechts´tussen 2100men 3200m plaatsvond en dat we niet hoefden te kamperen. Toen we om
ongeveer 18.30h met de bus aankwamen in het donkere en uitgestorven Pichollo konden we gelukkig terecht in het hostal-in-aanbouw, het al oudere hostal-tevens-enige-restaurant gaf aan die dag
gesloten te zijn en ook de 3 winkeltjes wilden niet voor ons koken..gelukkig hebben we uiteindelijk een bordje soep en thee kunnen scoren bij het nichtje van de hostalbaas. Ditzelfde nichtje
beweerde dat er een bus zou gaan om 5.00h (wat wij te vroeg vonden) en daarna pas om 9.00h. Dat leek ons sterk, wij besloten te gokken op een bus om 6.00h. En die was er, sterker nog, er waren er
zelfs twee! Maar...erachteraan rennen had geen zin, die hebben we dus gemist. Dat werd duste voetop naar Cruz del Condor om ontzettend veel Condors van heel dichtbij te kunnen spotten! Vervolgens
verder gelopen naar Lluara (in totaal 9 uur gelopen die dag!), waar we werden verrast door de afwezigheid van elektriciteit, de verdriedubbeldeprijs van water (wel terecht als je bedenkt dat dat
per ezel aangevoerd moet worden) en ..de aanwezigheid van 2 hot springs, waar onze spieren even heerlijk konden ontspannen. In Fure, onzevolgende bstemming, kregen we een huisje aan de
afgrondtoebedeeld, grotendeels bestaand uit golfplaten, zodat we een groot deel van de nacht wakker hebben gelegen in de verwachting dat ons hele huisje weg zou waaien! Maar een uitzicht vanaf de
(dorps-)WC zoals ik nog nooit eerder mee heb mogen maken - recht de canyon in. De volgende bestemming was Sangalle, het diepste punt van de Canyon en door warme temperaturen ook wel Oasis genoemd,
en de bestemming van alle tours. Deze dag hadden we erg leuk wandelgezelschap, namelijkeen hond.Toen wij eenmaal in het zwembad lagen is hij waarschijnlijk weer terug gelopen (ongeveer 6 uur...).
De laatste etappe betrof een klim van ruim 1100m in iets minder dan 3 uur. En daarna wederom relaxen in de hotsprings (in Chivay).
Na 8 weken Peru ben ik heel benieuwd wat Bolivia mij gaat brengen! En...natuurlijk hoe het met jullie gaat! Dank voor alle leuke reacties en mailtjes!
Besos! Carolien
ha die carolien
wat een verhaal zeg! Zo te lezen ben je nog lang niet zat van al dat reizen. Helemaal goed.
Nog even een La Paz tip (zodat je straks ook weer een spannend verhaal op je weblog kunt zetten); ga bij de gevangenis langs in La Paz. Er was in 1999 een Engelsman die daar vast zat en je rondleidde (ff bewakers omkopen, dan mag je er zo in). Hij is hopelijk al vrij, maar zijn handeltje is vast door iemand overgenomen. In het weekend staat er vast iemand bij het hek om dat handeltje aan te kondigen. Zeer bijzondere ervaring!
groetjes Welmoet (die nu toch echt weer aan het werk moet).
Ik lees elk bericht van jou vol bewondering, echt mooi wat je allemaal mee maakt.
Ik wacht nu alweer op je volgende avontuur.
Groetjes Ronald
Mooie verhalen, fijn dat je zo geniet en zoveel ziet en meemaakt. Echt toppie!!! Misschien moet je maar een boek gaan schrijven, het is elke keer boeiend om je verhalen te lezen.
groetjes
Ha die Carolien,
Iedere keer weer lees ik met genot jouw verhalen en bekijk je foto's. Helemaal top! Wat doe je het daar ontzettend goed.
Ook leuk om namen van mensen bij Enexis voorbij te zien gaan en ze zelf ook kennen haha. Komend najaar weer 10 groepen bij Enexis dus hoezo crisis. Naast de andere klussen zit ik ook met diverse andere opdrachten top.
Blijf genieten en veilig en ik kijk al uit naar je volgende verhaal.
groet, Kathy
Hee wat een leuke verhalen allemaal weer. Tjonge, krijg er veel zin in. Maar hier ook genoeg te doen, en ook leuke dingen. Zonet een Transition Town trainingsweekend gehad, ook leuk. Hee zeg, ik neem aan dat die foto is uitgerekt of ben je echt zo aangekomen?
veel plezier in Bolivia! liefs et un embraco, Tjitske
en oh ja, dat boek schrijven lijkt me een heel goed plan! ik wil je wel helpen.
Ha die Carolien,
Heerlijk om weer iets van je te horen.
Wat een avontuur zeg!
Gelukkig is het goed afgelopen.
Verder prachtig je verhaal en de foto's.
Vooral die condors. Indrukwekkend.
Hoop snel weer van je te horen!
Hey Carolien,
Bedankt voor de felicitaties, je was uiteraard de eerst ;-) !!!
Wat een mooie foto's heb je weer gemaakt. Die lama's zie ik tegenwoordig ook al in Nederland tijdens onze fietstochtjes. Maar joh wat kunnen die beesten argwanend kijken als er jonkies op het spel staan. Ik dacht echt zou die spugen of niet...
Leuk om je spannende avonturen terug te lezen! In Nederland blijft het beperkt tot werken - sporten - feestjes. Wat dat betreft was Noorwegen spannender met een orkaan en een keer ongeval tijdens een toeristische bergwandeling.
Op naar de volgende ervaringen en belevenissen!
Hey Lien!
Wat een verhalen; je kunt inderdaad een boek gaan schrijven!
En ik denk dat jouw papa trots zou zijn geweest op zijn dochter hoor; zo ver mogelijk bij de brandhaard vandaan blijven!!!
Blijf jij maar lekker genieten van alle avonturen die je op je weg tegenkomt. Wij lezen ze thuis met plezier!
Veel liefs van Melle, Kas & Marlous
Hoi Carolien,
Heerlijk om je verhalen steeds te lezen. Klinkt echt als een superreis! En wat maak je ontzettend veel mee.
Heel veel plezier.
Liefs Esther
Hey Caro,
Ten eerste bedankt voor je kaartje! Afgelopen dinsdag was ik blij verrast een kaartje te krijgen. Dit was voor mij reden om gelijk even je laatste avonturen na te lezen. Het bootavontuur was dan ook echt even avontuur (maar gelukkig ben jij stoer en koelbloedig!). Peru en vooral Machu Pichu en Cusco was voor mij ook weer even herinneringen ophalen! Ik heb gelijk weer even mijn foto's gepakt. Titicaca is ook echt toeristisch, maar wel leuk om mee te maken. Ik ben benieuwd hoe je Bolivia gaat vinden en La Paz ervaart waar je over de dikke, kleine, gekleurde vrouwen met bolhoedjes struikelt (mijn ervaring).
Veel plezier en ik kijk uit naar je volgende avontuur!
Liefs, Fem
He Meis,
Leuk reisverhaal! Je bent een geduldige schrijver...zeker wat betreft de beschrijving van onze kippensoep! Hahaha Ik ga je blog dan ook zeker verwerken in mijn fotoboek!
Lekker blijven reizen!
Blauw staat u gooeed! Erg mooie foto Carolien. Leuk leuk, lekker genieten. Loop een verhaaltje achter en zal binnenkort ook eens over mijn vakantie avonturen schrijven.
Veel liefs, milan
Pff.. ben blij dat het goed is afgelopen...
Colca Canyon (en de condor) vond ik ook zo gaaf. Destijds was dat een opwarmertje voor de Inca trail. Wees blij dat je die niet gedaan hebt. Jij hebt je wandelportie al gehad ;-)
Ik moet nodig gaan trainen voor Nepal.........
Denk aan je, liefs Nadia
Hoi Caroline,
Leuk zeg, je verhalen worden steeds spannender en je avonturen steeds extremer. Geweldig hoe je actief bent en zoveel bijzondere dingen onderneemt, geen wandelingetje van 1 uur maar van 9 uur, geen heuveltje van 30 m maar 1100 en dat in 3 uur, knap hoor! Je foto's zijn ook verrassend. Ik blijf je volgen hoor.... ook al schrijf ik niet elke week. Bij het bedrijf van "oom Herman" gaat het ook goed, veel veranderingen maar daar blijven je actief bij... lieve groetjes,
Hans
Hoi Carolien,
Harry en Riky zijn vanmiddag bij ons en we hebben even je weblog bekeken. Ik heb laten zien waar je bent en wat je allemaal meemaakt. Vooral de brand op de boot was natuurlijk een spannend verhaal!
Heel veel plezier verder en take care he!
Groeten van Harry, Riky, Rene en Hester
Hi carolien,
Goed om te horen dat een nieuw avontuur met Carolien goed is afgelopen. Jij maakt wat mee. Geniet van Bolivia. Keep in touch.
Liefs milan