Topitop!
Dag allemaal,
Even een berichtje vanuit Cusco- wat een heerlijke stad! Smalle steile straatjes met kinderkopjes, veel pleinen/parken met kerken, normaal gesproken overdag een heerlijk zonnetje. Maar als
die er niet is, is het ook échtkoudhoor,had me nooit zo gerealiseerd dat verwarming - in huis maar ook in restaurantjes en scholen - zo'n grote luxe is...Gelukkig bieden mijn nieuwe
aankopen,eentrui van alpacawol en een extra lange broek (gekocht bij de winkel met de aansprekende naam ´Topitop´) enige uitkomst. Maar er is vooralveel te doen,op cultureel- en uitgaansgebied (met
onder andere gratis salsalessen in de salsateca). OK, wel veel toeristen, maar blijkbaar niet zo veel als normaal in juli. Oftewel, een ideale locatie om weer eens wat langer te verblijven leek me
zo. Ik ben weer voor 2 weken de schoolbanken ingedoken (spaans), met name om op te halen wat ik wel heb geleerd (heel kort) maar nooit gebruik dus nu alweer vergeten ben...Mijn praktijkles vindt
ook echt in de praktijk plaats, dus dan ga ik met mijn lerares naar de markt of het museum. De school is een NGO, met als ambasatrice Evi Hanssen, presentatrice van TV-programma Expeditie Robinson
én in juni uitgeroepen tot meest sexy vrouw van Belgie. Fairplay heeftalleenstaandemoedersopgeleid tot lerares en biedt hen ook nu nog ondersteuning, onder meerdoor middel van de verplichting te
sparen wanneer ze in een maand meer verdienen dan 500 soles (wat neerkomt op ongeveer 125 euro). Dat dat nodig is blijkt maar weer uit het verhaal dat er een een lerares was die vertelde bang te
zijndat haar dochter kanker had, en dat wilde laten onderzoeken in Lima. Om dat te kunnen financieren heeft de school haar voor een bepaalde periode voor meer lessen ingepland - totdat ze op een
gegeven moment op school kwam met een nieuwe neus (en vervolgens ontslagen werd). Zie http://www.fairplay-peru.org/maar kijk met name
eens op http://www.fairplay-peru.org/en/Sponsors/Welcome/voor het verhaal van mijn lerares Martha, of, voor de meer
visueel ingestelden een filmpje op http://www.fairplay-peru.org/nl/Sponsors/welkom_sponsors/. De school bemiddelt ook in
vrijwilligerswerk, en was er zowaareen project waar je voor een paar dagen aan kan schuiven (in plaats vande gebruikelijke minimumperiode van 4 weken). Oftewel, vorige week ben ik 3 dagen (in
verband met wederom een staking van het openbaar vervoer konden we 1 dag niet gaan) naar een soort naschoolse-opvang geweest, voor ongeveer 25 kinderen (en met ongeveer 10 vrijwilligers..). Thema
van deze 2 weken is ' Vrede'. Elke dag hebben we daar een verhaal over gelezen en vervolgens geknutseld, onder andere een vredesmedaille (a la Nobelprijs voor de vrede). Dat was lang geleden, dat
ik ik in de weer ben geweestmet waterverf, stiften, knippen, plakken, etc. Verder engelse les door middel van plaatjesbingo en gezamenlijk ' hoofd, schouders, knie en teen' envoetballen en
volleyballen, waar ik als antibalsporter vanzelfsprekend niet aan mee heb gedaan. Leuk om te doen, maar...wat een chaos! Iedereen komt namelijk op verschillende tijden binnenvallen, waardoor
sommigen al beginnen met knutselen voordat het verhaal is verteld en dus voordat ze goed weten wat de opdracht is. Nou ja, doel is volgens mij met name ze van de straat houden, en dat werkt in
ieder geval. Deze week ga ik nog 3 dagen -dinsdag is eenfeestdag in verband metDag van de Onafhankelijkheid. Zaterdagavond hebben we afscheid genomen van een studente die tevens voor de school
heeft gewerkt, met meer leraressen dan studenten (want die zijn erwederom niet..). Gegeten en film gekeken, en daarna flink gedanst, waarbij de maatbekers met ´cuba libre´behoorlijk snel rond
gingen (en bevestigdgeziendat de 2 grootste feestbeesten mijn leraressen zijn). Envervolgens..voor de 4e keerdeze week naar dediscoteca;-)
In Huaraz had ik na 2 dagenherrstel van de bewuste Santa Cruz Trek ook weer voldoende energie om me uit te leven op de plaatselijke dansvloer,met diemede ex-Essenter (eigenaar hostal). Daarna heb
ik tussenHuaraz en CusconogIca en Nasca aangedaan. Ica, of eigenlijk Huacachina, staat bekend om de grootse zandduinen en de mogelijkheid om te sandboarden (wat dan ook het enige is dat daar is te
doen). Inderdaad een indrukwekkend zandlandschap, waar we met ' buggy's' doorheencrosten en vervolgens...op onze buik van een drietal behoorlijke hoge en steile duin afgegleden, super! In Nasca
zijn de beroemde Nascalijnen te bewonderen, een aantal figuren (met name dieren) aangebracht door de Nascacultuur (een van de vele voorvaderen van de Inca's). Dé manier om dat te doen, is door
middel van een klein vliegtuigje (piloot en 5 passagiers, waarvan 2wiens maag hiertegen niet bestand was..).Geen absolute mustsee wat mij betreft, maar wel leuk om het landschap vanuit de lucht te
zien.
Dat was het weer voor nu. Ik ga mijn huiswerk maken..
Liefs, Carolien
Hee medereiziger (leuk om dat nu te kunnen zeggen),
Dat zijn weer goede verhalen. Je danst wel enorm veel daar of niet? Klinkt leuk. Wij hebben alleen een keer op een boattrip gedanst toen het happy hour was. Al die locals naar ons lachen omdat we niet rechtop in de boot konden staan als enigen :)
Lieve groetjes ons
Hé, wat een leuk verhaal weer. Dat stuk over anti-balsporter komt me bekend voor ;-). Maar eh, doe je de groetjes aan Evi en zeg maar dat het me spijt dat ik haar niet heb teruggebeld...
Ha Caro!
Weer een mooi verhaal en foto's. Je maakt wat mee en dat is ook de bedoeling! Ben al weer benieuwd naar je volgende belevenissen. Blijf genieten, de tijd vliegt ....
Liefs, Nienke
Wat een verhalen! Je maakt daar wel heel veel mee, heel veelzijdig. Leuk hoor!
Wij (Harry en Joke, Remon en Maarten zijn afgelopen zaterdag van vakantie teruggekomen uit Rome. Jolien, Arjan en opa zijn ook een lang weekend geweest. Ze kwamen met het vliegtuig. Wij hebben hen afgehaald van het vliegveld en ze hebben ook op de camping gestaan in een gehuurde tent. We hadden prachtig weer en hebben heel veel cultuur gesnoven. Kerken heel indrukwekkend. Al met al het was fantastisch!
Nou dat was het even weer! Carolien geniet van je avontuur. Leuk om je te volgen!
Groetjes fam. Harry en Joke Elshof
Jaaa de Topitop, daar heb ik ook nog enorm gewinkeld tijdens mjn verblijf in Cusco!
Stad met veel vermaak..;-)
Klinkt allemaal goed Caro!
x Juud
Heb je foto's nog eens weer bekeken, jeetje wat een geweldige ervaring. Een collega hier gaat op huwelijksreis naar de Galapagos eilanden.....we hebben wat foto's laten zien van jou reis.
3 september ga ik ook weer een week met vakantie, je raadt het al.....fietsen in de Pyreneen, van west naar oost. Tsja, het is minder spectaculair dan jou reis maar ook erg leuk. Carolien, blijf genieten enneh... we missen je nog steeds hier....
Liefs Elly
Hallo Garolien .
Bedankt voor de mooie fotos en het verhaal .en dat je het naar je zin hebt ,vanmorgen nog gauw even gekeken wat morgen gaan wij op vacantie ,maar dat wis je al al ga je maar een week toch moet je nog veel dingen regelen.volgende keer schrijf ik wat langer.
veel leifs van A en H.
Hoi Carolien,
Hier weer een berichtje uit Zwolle. Wat zijn de foto's prachtig en de verhalen geweldig. Ideaal om zo de taal te leren en veel van de cultuur te kunnen genieten. Gert-Jan en ik zijn net terug van Munchen, maar vergeleken met jouw trip is dat totaal niet te vergelijken. Heel veel plezier de aankomende tijd en wederom bedankt voor de leuke verhalen.
Groetjes van Janine
He carolien,
Het is al weer een maand geleden dat je je laatste berichtje schreef, dus ben je nog in Peru? Je verhalen klinken fantastisch. Mis je Nederland wel eens of beleef je zoveel mooie dingen, dat je niet eens de tijd hebt om ons kleine landje te missen?
Ook mooie foto's hoor! Zo kan ik toch een beetje mee genieten, want ik ben er nooit geweest. Wel in Brazilie en costa Rica: staat dat ook nog op de planning?
Heel veel plezier nog! Groetjes, maricia
Ahum, in brazilie ben je natuurlijk begonnen.... Tja, dat is ook al weer zolang geleden!